Wednesday, 24 October 2012

rasam peria & udang



assalamualaikum semua
hari ni nak share masak rasam lak eh..  masak rasam simple  jer ni.,,shortcut pun yea coz guna rempah rasam ready made...senang kerja cik cha...:)

masa nak masak tu terpikir arr kena x gu dia klu peria ni masak rasam...eh eh eh...bila dah masak kan ..aduiiyai x rugi cuba eh...seriusly x tifuu eh..mmg sedap..segar jer hirup kuah rasam tu...x terasa pun pahit peria tu... sesekali  dua tiga kali tukar selera , ngam jugak..


Rasam peria & udang
resipi : sasha

Bahan-bahan
1 biji peria - dibersihkan dan direndam dengan air bergaram
300 gmudang dibersihkan
2 biji tmato dibelah
500 liter air asam

Bahan tumis
1 sdK halba campur
2 tangkai daun kari
1 sdB rempah rasam
1 ulas bwg putih hiris
1 biji bwg besar dihiris
4 tangkai lada kering dipotong 1 inci
Garam gula & lada sulah secukup rasa.

Cara-cara
Panaskan sedikit minyak didalam periuk
Tumis bahan tumis hingga wangi masukkan air asam
Masak hingga mendidih - masukkan peria yg sudah dicuci dan ditos
Masak sebentar kemudian masukkan udang.
Perasakan secukupnya,masukkan tomato dan tutup api.
Siap untuk dihidang.

HAPPY TUMMY!!!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment