Monday 7 May 2012

UDANG GORENG BUTTER


ASSALAMUALAIKUM semua
kepada yg berpuasa sunat..selamat berpuasa..:) sejuk pagi ni.

so dah ade yg fikir nak masak apa untuk hidangan family hari ni kan.
hari ni saya share recipe ni. pic dah basi ni...:) x berkesempatan nak update blog..
masak untuk lunch 030512..jom kita tgk recipe:)



UDANG GORENG BUTTER
resipi : sasharahmat

Bahan2
500 gm udang - dibersihkan
di perap sekejap dgn garam, lada sulah & kunyit / serbuk kari

Bhn tumis
2 tangkai daun kari - lurut ambil daunnya
2 ulas bwg putih - hiris
1 sdB serbuk kari ikan - (optional)
cili padi (ikut tahap kepedasan yg mampu) - hiris
garam & gula secukup rasa

Bhn telur
4 biji kuning telur
1/4 cwn minyak masak
100gm butter (jika suka boleh lebihkan)
3 sdB susu cair


Cara2
Pukul ringan kuning telur dgn susu cair
Panaskan minyak & masukkan butter- biar minyak benar2 hangat
TUTUP API . Dgn pantas, sebelah tangan memegang garpu/chopstick, membuat pusingan pada minyak
sebelah tangan pula mencurahkan aduan telur sedikit demi sedikit. Teruskan membuat pusingan hingga terbentuk tali2 telur. angkat dan tapiskan. - Ketepikan.
**sy buat process ni 2 kali krn adunan telur tu agak bnyk dan sy gunakan pan yg sedikit kecil.

Dengan kuali / pan yg sama goreng udang yg di perap tadi. Goreng sekejap, angkat dan letak di pinggan beralaskan paper towel. - ketepikan

Panaskan sedikit minyak, tumis bhn tumis hingga wangi, tmbhkan sedikit air jika perlu.
Masukkan udang tadi, gaul serata & tutup api.
Bila nk dihidangkan baru masukkan telur yg di goreng tadi.- kacau serata dan siap utuk dihidang.


HAPPY COOKING!!!

2 comments:

  1. sedapnya...buuter prawn ni susah sikit nk mjadi kalau buat...nti nk cuba resepi dr sini pula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. qasey.. jom jom try..tapi masa nk wat tu mmg sikit cuak ler takut telur tu x jadi...tp ade yg telur tu halusss jer jadiknya...ni pun x brp perfect ler QH..:)

      Delete