Tuesday 22 May 2012

TEPUNG BUNGKUS

assalamualaikum..

shared recipe yg dah interframe eh..
last time ade buat tepung bungkus..

this time buat lagi tapi ade sikit ler yg diolah dari rasa tepung tu..saje ler kan...bab mengolah kejadian ni macam terror benor gayanya..


TEPUNG BUNGKUS
resipi : SashaRahmat
Bhn inti
1/2 biji kelapa parut
1/2 cwn gula merah
1/4 cwn gula biasa - bole dikurangkan
1 sdB tepung jagung
1 helai daun pandan - diikat
sedikit air

Cara2
satukan semua bhn inti kecuali tepung jagung
masak hingga inti sedikit kering & masukkan tepung jagung - kacau rata & ketepikan
inti yg dh sejuk bole dibentukkan memanjang atau bulat2

Bhn2
1 cwn tepung beras
2 cwn santan
2sdB gula
sedikit garam
daun pisang dilayurkan atas api  - di lap kering dn digunting anggaran 4 segi

Cara2
satukan tepung beras,garam & santan
kacau rata & masak hingga naik wap & sedikit pekat
ambil 1 ke 2 sudu bancuhan dn diletak di atas daun pisang
letakkan inti tutup inti dgn sedikit bancuhan
lipatkan daun pisang dgn kemas
kukus 15 ke 20 min
sejukkan & bolelah dihidang.....
SWEET & JOY:)

2 comments:

  1. perghhh...sentimental value giler menu ni...my peberet ni sasha...hehe...klu mak i yg buat ni memang makan tak hengat...hihi...pas ni boleh lah belajaq wat sendirik... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghh..mmg kan..kuih2 tradisional ni..mmg sedap..air tngn mak mmg the best...rindu kat mak..jom2 kita buat kuih ni LB:)

      Delete