Wednesday, 23 May 2012

rose petal vanila sugar bun



ASSALAMUALAIKUM semua

hari ni saya nak share recipe roti..saya ni skema sikit..klu bab roti ni paling takut nak cuba recipe baru..takut x jadikkkk!!
hari ni saya cuba guna recipe baru , as normal klu nk cari recipe tgk picture dulu..so puas ler mengoogle pagi tadi.jmp dgn 1 picture ni..alahai cantiknya....

recipe adapt from HERE

so bila 1/2 way buat tu , sy refer di lappy nape eh doughnya x sama..saya tawakal jerlah..saya jst continue with my own way..totally klu ikut pada recipe asal tu..fail krn dough saya masih berair dn tidak membentuk dough.

nway secara ringkasnya saya sesuaikan ler dgn keadaan..

ROSE PETAL VANILA SUGAR BUN
resipi setelah diolah : SashaRahmat

Bahan2
bahan A
1/3 cwn gula vanila - sy gunakan castor sugar
sedikit garam
1 cawan susu
2 sdK vanila

Bahan B
1/2 cawan butter - dicairkan - sy gunakan marjerin planta
2 biji telur - di pukul ringan

Bahan C
4  + 1/2 cawan tepung GANDUM
2 sdK instant yeast

Bahan D
SEcukup gula castor
mentega dicairkan dan ditmbhkan sedikit esen vanila

Cara2
1- Masak bahan A.(.kecuali esen vanila ) masak hingga suam2 kuku sahaja - angkat, masukan esen vanila dn biarkan sejuk sekejap.

2- Didalam mangkuk adun, masukkan susu, dan jg Bahan B.

3- Kemudian masukkan bahan C..- masukkan 2 cwn tepung dahulu - kacau serata

4- Kemudian tmbh lagi 2 cawan tepung.
balance yg 1/2 tu boleh digunakan untuk menguli hingga doh kita licin.



5-Masukkan doh yg licin ke dalam mangkuk yg telah dioles dgn sedikit minyak masak. Biarkan doh naik seganda - lebih kurang 45 minit ke 1 jam.

6- Bila doh sudah naik, buat doh2 kecil  - jika rasa inginkan doh yg sekata, bolelah ditimbang doh2 kecil mengikut size yg disukai. - sy tidak menggunakan timbang, cukup dgn mengentel dgn size sebesar bola golf.. ade kecik ade besar..tapi hade aku kisah...redah jerr...










PANASKAN OVEN 175'C

7- ambil 3 doh kecil dan canai memanjang, sapu lapisan pertama & ke2 dgn mentega cair yg dicampurkan dgn sedikit esen vanila, kemudian taburan gula, kemudian lapiskan dgn yg ke 3.

8 & 9 - canai lembut permukaan lapisan ke 3 untuk jadikkan bentuk bulat -

10- sapukan jg permukaan dgn mentega cair dn taburan gula.siap untuk di gulung.







11- gulung lapisan tadi dgn mencubit2 sedikit penghujungnya hingga doh melekat

12- potong 2 gulungan tadi

13- masukkan kedlm cuppies tray yg telah di sapu dgn mentega/marjerin terlebih dahulu.
Biarkan sebentar hingga doh sedikit naik, kemudian sapu permukaan doh dgn bancuhan telur

14- siap untuk dibakar. BAKAR selama 20 ke 25 minit. atau hingga masak....bila klur..sapukan butter dipermukaan roti...






my rose petal waiting to blooming..:)


























piping hot from the oven......brush some butter on the surface
















HAPPY BAKING!!!

12 comments:

  1. suka resepi ni...cantik tgk roti tu dipintal2 cmntu...bentuk bunga ros yer..nm amik resepi ni ehhh...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. try ler QH..easy klu rasa bnyk sngt bole wat 1/2 adunan:)..share jer resepi no prob:)

      Delete
  2. kak suka dek..ermm..geram..nak makan..lah..thumbs up dek..luv it:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak...geram jgn engkau geram kak:)

      Delete
  3. salam sahsa...nampak sgt sedap....guna tepung roti or tepung gandum ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam lina..:)) guna tpg gandum..sy ni bajet kedekut ler lina..yg beno x kuasa nk ke bakery only to buy tht tepung roti..hehehe...

      Delete
  4. WAH NAMPAK SUNGGUH CANTIK DAN MESTI SEDAP KAN KAK

    ReplyDelete
    Replies
    1. mayang syg...bole dicuba..mmg sedap..harum vanila dgn manis sugar tu sedap:)

      Delete
  5. Chaaaa very kretip my fren cantik gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. MIEEEEEEEEEEEEEEEE...hehe tq mimi:))

      Delete
  6. Sis, manis tak?

    kalau tak layer 3 doh kecil tu dengan gula takpe ker?
    Sebab saya masak suka kasi Ma makan banyak-banyak..
    diabetic patient :)

    tenkiuu...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikya..bole jg..tapi rasa sure kosong lerr..coz mmg dari dough kandungan gula x bnyk...mybe cikya bole sapukan jer butter cair..or cheese sikit..cuma klu cheese tu takaut lak surface roti jadi x licin..nway no harm in trying cikya..klu ma diabetic..cuba cikya cari what suit food for ma..then applykan pada roti ni..happy trying dik :D

      Delete