Thursday 10 May 2012

kecubung berendam


ASSALAMUALAIKUM semua:)

semalam pny kisah ni...saya ade beli keledek..cuma x tau nak buat ape yg sedap selain pengat, goreng, keria...then saya google images dgn kata kunci bubur keledek...sy suka tgk pic dulu pastu br carik recipenya..terpandang ler satu pic kepunyaan dapur singgahsana..ishh macam suka lak tgknya...so klik pny klik ..intai pny intai
dah dapat pun recipenya..namanya also cukup istimewa...:)

apa itu kecubung??..kecubung tu adalah sejenis berlian..fren semua boleh ler google..carik jer kecubung mcm2 picture dia bagi mmg cantik ungu kecubung ni:))

so mari lah kita try buat pemanis mulut kecubung ni..
recipe asal dari blog NINA SURIA..
tapi sy tgk pic dari blog SINGGAHSANA KITCHEN..
terimakasih ladies, sudi share recipe simple dan sedap ni:))

so untuk version saya, saya buat sedikit pengolahan.. ikut selera saya dan family.
juga memandangkan recipe asal sngt ler bnyk..:) pada yg sudi boleh lah ikut version saya , tapi klu nak ikut version asal jst click pada link nama yg tertera.:))

KECUBUNG BERENDAM
resepi olahan : SashaRahmat

Bahan2 biji kecubung
1 biji keledek sedang - dikupas dan direbus sampai empuk
*** keledek yg sudah empuk di lenyek dgn 2 sdB gula dan sedikit garam..lenyek hingga halus
1 cawan tepung pulut
air secukupnya
pewarna ungu

Cara2
satukan keledek yg dilenyek dgn tepung pulut, kemudian tmbhkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yg senang untuk di bentuk.
Ambil sedikit  dan gentel bulat dan tekan hingga menjadi leper..size duit 10 sen tu...tapi saya gentel menjadikan ''teardrop'' atau bentuk kisses coklat.

Bahan2 kuah
1 kotak (200ml) santan
3/4 cawan gula
13/4 cawan air - (boleh dikurangkan jika hendak kuah yg pekat)
sedikit garam
1 helai daun pandan - disimpul
sedikit garam
*** jika suka boleh gantikan gula pasir dgn gula merah
3 sdB sagu biji - (dimasak terlebih dahulu & dibilas lalu diketepikan)

Cara2
Satukan semua bahan kuah ke dalam satu periuk kecuali biji sagu, dan masak hingga didih..(gunakan api perlahan supaya santan cantik dan tidak pecah santan, jika dah didih masukkan sagu biji, kacau sebentar &...tutup api.

Di dalam periuk yg lain didihkan air (lebih kurang 1/2 periuk kecil)
Bahan biji kecubung yg siap digentel di masukkan ke dalam air yg telah didih tadi
Angkat bila biji kecubung timbul, toskan dah masukkan kedalam kuah santan tadi.kacau serata.
Siap untuk dihidang.


SWEET & JOY!!!








8 comments:

  1. sedapnya tgk kecubung berendam tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. QH makan yg dah sejuk simpan fridge lagi sedap qh:)

      Delete
  2. purple lg sha..i like..ha haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. zila..kan kan purple gitu..manyak suka kaler tu:)

      Delete
  3. sedapnya...aiiii like pepel kaler....meh rasa semangkuk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yatiee...mmg sedap tie..lembuttt jer..lemak lagi tu..mana ler x ummph..aikk jgnkan semangkuk ..se tupperware besor pun bole ..jom kita:)

      Delete