Thursday, 24 May 2012

bun pandan / pandan bean paste bun



ASSALAMUALAIKUM

dgn menggunakan doh yg sama utk RED BEAN BUN.


saya shared disini cara2 sy simpul bun yea

 mula2 gentel memanjang doh roti..lepas tu kita jalin cara tikar

 pic 1
terap dgn bentuk bulat..mana2 jer lah yg bole asalkan jadi bulat..klu ade cookie cutter besor bulat gunaler..sy guna gelas jer...

pic 2
bila dh terap

pic 3
letak inti di tengah2

pic 4
tutup inti dgn doh.



pastu boh dalam paper cup dan tray..

sapukan telur di permukaan bun

bakar pd suhu 175'c selama 20 ke 25 mins atau hingga masak















terselah kegebuan roti ni..mmg gebus gilerr


yang ni buat untuk cheating..
saya dh x larat nak gentel..so cara mudah ..
cuma pastikan doh yg digentel tu kecik...yg sy buat ni besar sizenya..sekali klur dah macam bai toncet lak bentuknya...ekekekeke...

gentel memanjang - dptkan 2 gulungan sepanjang lebih kurang 4 inci
lilitkan inti
kemudian lilitakan lagi inti  - kaedah inti tu kita balut..klu tersentil sikit inti tu kita ok ler

then masukkan dalam paper cup dan tary lalu bakar

10 comments:

  1. kak Sasha Rahmat..resepi ikut roti naik gak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam lin..ni ikut recipe roti kcg merah..:)

      Delete
  2. salam sha.
    cantik..kretif lg.:) suka tgok mesti sedap nie;)

    ReplyDelete
  3. kreatifnya, nnti kita tiru yee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MM...jom jom kita tiru sama2:)) ihikss

      Delete
  4. Salam Shasha.....rajinnya menggentel roti....nnti nk cuba jgk. Ada cara2 tu, senang keje akk.

    ReplyDelete
  5. kak cha, mmg tgn berseni..huwarghhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ct..mana ade tngn berseni nye dik...klu ct buat pun sure boleh dn lagi cantik cun dr kk cha noo:)) ihikss

      Delete