Friday, 13 April 2012

sambal hijau petai & kentang


assalamualaikum

again petai!!!!!!!!!..ekekekeke sorry yea gang semua..cuma nak habiskan stok petai yg ade di rumah ni..
hari ni makan nasi lagi...aduiiihaii keLAUT lagi dietku!!...cukup nyammpahh tau!!

ok ok.. yg ni simple jer recipenya..ape saje yg ade kat dalam fridge tu boleh dimasak yea..x yah fikir nak eksklusif sangat pun..yg nak makan pun kita org2 biasa yang mempunyai selera agak luar biasa ni kan...miahahaha:))
basicnya cuma sambal hijau tu..utk ''pengisian''nya..- perghhh bahasa ngalahkan dato fadhilah kamsah weiii!! 
apa saja lauk pilihan boleh ..:))

saya punya berangan nak masak ni ..dgn tempe tahu & hati ayam..tapi kan tuler kan ..bahana malas nak keluar utk beli bahan tu yg x jadik.....so moral of the story..berangan kan besh x yah bayar fees pun..jadiknya berangan2 ler banyak2...bila x jadi kenyataan korang sendiri mau hengat ler kan..ekekekeke

SAMBAL HIJAU PETAI & KENTANG
resipi - Sasharahmat

Bahan2
dikisar
5 ke 8 biji cili hija
20 biji cili padi - jika x tahan pedas boleh kurangkan - jika suka pedas belasah jer brp bnyk...hehe
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
ikan bilis secukupnya - lebih kurang 1/4 cwn

3 biji kentang potong kecil2 - digoreng & ketepikan
petai secukupnya
tomato potong baji - buang biji
1 bawang besar - di hiris
garam gula secukup rasa
1 sdB oyster sos

Cara2
tumis bahan kisar hingga pecah minyak
masukkan oyster sauce , garam & gula secukup rasa
masukkan kentang
masukkan petai
masukkan tomato
tutup api & boleh dihidang


LAGI PEDAS LAGI MENYENGAT!!!
happy cooking!!


No comments:

Post a Comment