Thursday, 22 March 2012

pudding caramel & chocolate cappuccino cake



tada.da.da.da.da....terliur x tgk pic tu..jom jom pakat buat :) ...
utk adunan ini sy dapat 19 biji mini kek dgn pan {size 2 inci (lebih kurang 5 cm)}
dan ade sebekas kecil lebih adunan kek coklatnya..so sy kukus plain sahaja..still sedap dimkn.


dah lama x buat kek karamel kan? kelmarin  terpndg pic sha fizi dgn kek karamel comey2 nya..terasa nak buat tapi seru rajin x de stok....hari ni terhengen jgk nak buat..so sy buat ler ..
kek karamel mini version saya bole refer kat sini.
kali ni sy nak buat puddingnya tebal & dgn cake berperisa coklat capucino pula. saya jg menggunakan kaedah kukus sahaja.

PUDDING CARAMEL & CHOCOLATE CAPPUCCINO CAKE 

bahan2 caramel
1/3 cwn gula - jika gunakan loyang besar boleh kurangkan qty gulanya
1/3 cwn air panas
cara2
didalam 1 pot masak gula hingga perang & masukkan air panas sedikit demi sedikit - klu suka cair boleh habiskan air tu.. ..sudukan sesudu kecil (atau hingga menutupi dasar loyang - sy gunakan pan 2 inci)
SAPUKAN KELILING PAN DGN SEDIKIT MINYAK untuk mengelakkan kek coklat kita melekat.



bahan2 pudding
4 telur
3/4 cawan susu pekat
1 cawan susu/susu cair
1 sdK esen vanila
1 sdB tepung jagung - dilarutkan dgn sedikit air

cara2
pukul telur dn satukan semua bahan - pukul ringan, tapiskan sebelum dimasukkan pd pan yg berisi caramel tadi.
KUKUS selama lebih kurang 10mins...jika dh masak kecilkan api
angkat pengukus ambil garfu, carik2 kan permukaan pudding. kemudian perlahan2 sudukan pula adunan kek coklat. kukus selama 20 mins atau hingga masak.

cake chocolate - sy gunakan 1/2 adunan dr recipe asal cuma sy x masukkan susu pekat krn dh cukup manis hasil dr gula tu.

bahan2
2 telur
1/2 cwn gula pasir - pd yg suka manis boleh tmbh
1/2 cwn minyak masak

bahan ayak
1 cawan tepung gandum
1/4 cwn susu tepung
1/2 cwn serbuk koko
1/2 sdK baking powder
1/4 sdK bica soda

1/2 cawan air panas
11/2 sdK perisa capucino

cara2
pukul ringan telur bersama minyak, susu & gula
masukkan bhn ayak & perisa capucino , masukkan air panas dn kacau serata.
sudukan perlahan2 ke dlm pan yg berisi pudding tadi. kukus selama 20 mins.

HAPPY STEAMING!!!











20 comments:

  1. sedapnya! insyaallah nanti sy pun nak cuba.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. suzie..mmg yummy cakenya lembut dgn pudding tu lagi hmmmmm x boleh nk kata arr:))

      Delete
  3. mmg tliur pongggg tgk...rajinnye dia buat comeiii cmtu...mnarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. QH wat comey2 gini senang nk gayakan...nk mkn pun x leceh ihikss:)

      Delete
  4. sedapnya.suka kalau buat single portion mcm nie,senang nak makan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kk norlieeeee....yup2 so true kak:)

      Delete
  5. sedapnya...terlior laa...weekend ni boleh cuba buat...thanks for sharing

    ReplyDelete
  6. klu kapucino diganti dgn coklat @ nescafe blh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. anonymous ..bole aje...klu nk rasa betul2 kapucino tu..jst add in nescafe dgn koko atau milo...pun boleh

      Delete