Monday, 23 May 2011

caramel cake

i bet semua org tau dah recipe fofular dr mira ni:))
nway, hny nk share di sini..b4 sy ade share kat note dlm fb sy:))


UTK VERSION PUDDING CUSTARD YG BARU BOLE REFER DI SINI


PIC 1
1/2 tsp vanila essen
70gm / 1/3 cwn castor sugar
3 kuning telur
1/2 tin evaporated milk....

PIC 2
pukul smua bhn - pukul ringan jgn sampai berbuih.

PIC 3
2 sdB gula (bole lebihkan)
masak direct dari stove

PIC 4
tuangkan mixture ke dlm loyang - ketepikan


ADUNAN TEPUNG

PIC 1
140gm / 1 1/4 cwn tpg gandum
3 kuning telur
135 ml air
45ml / 3 sdB cooking oil
1 sdK baking powder
70gm / 1/3 cwn castor sugar

PIC 2 to PIC 4
masukkan telur, gula, minyak & air

PIC 5
masukkan tepung & baking powder (yg sudah diayak)

PIC 6
satukan adunan & ketepikan



ADUNAN PUTIH TELUR (MERINGUE)

PIC 1
6 putih telur
1/3 cwn castor sugar
1 sudu kecil cream of tartar

PIC 2 to PIC 5
pukul putih telur dulu hingga kembang kembang sikit
masukkan gula castor pukul lagi
akhir baru masukkan cream of tartar.

PIC 6
pukul hingga adunan menjadi stiff



PIC 7
satukan adunan tepung & adunan meringue

PIC 8
fold adunan hingga sebati

PIC 9 to PIC 11
bole lah addkan perasa & pewarna yg disukai
dan transfer ke tin pembakar



PIC 12
process steam bath - masukkan air panas pd alas tin pembakar yg berisi adunan kek

PIC 13
bakar suhu 170'c selama 50 mins (atau hingga masak) sy bakar 1 jam 10 mins
seeloknya letakkan tin pembakar di para yg paling bawah
setelah masak, tggu lebih kurang 10 mins bole lah di terbalikkan
simpan di fridge utk rasa yg lebih sedapppppp:)))

PIC 14
MINI CARAMEL CAKE

2 comments:

  1. Salam, Cha... Leha minta nak ambik resepi.... hari ni cuba buat... Dah lama teringinnnn.
    Minta izin ye....

    ReplyDelete
  2. orrait leha meant to be shared ..carry on:)

    ReplyDelete