Wednesday 28 March 2012

nasi tumis pelangi


assalamualaikum semua:)

nak shared dgn u all a simple rice dish..:)) ala2 nasi minyak cuma x guna susu cair jer:)
sekadar ingin mencuba kelainan...boleh  dimakan dgn lauk pilihan .



sy hanya menyediakan nasi tumis ini bersama acar tahun dan juga ayam masak kurma.:)

NASI TUMIS PELANGI
bahan kisar - kisar dgn 1 cawan air - gunakan cawan yg sama utk menyukat air & beras
3 ulas bwg putih
1 biji bwg besar
sedikit halia

bahan tumis
1 biji bwg besar - hiris halus
2 inch kayu manis
3 pelaga
2 bunga lawang
minyak utk menumis - jika suka bole campurkan 1 ke 2 sdB minyak sapi

4 cawan beras basmati/ beras wangi
6 cawan air
1 ke 2 helai daun pandan - dibersihkan & disimpul
garam & gula secukup rasa
pewarna makanan pilihan

cara2
cuci beras & toskan..kemudian masukkan beras ke rice cooker bersama daun pandan
tumis bahan tumis hingga wangi
masukkan bahan kisar & tumis lagi hingga wangi, masukkan 6 cawan air,masak hingga mendidih
cukupkan perasanya.
bila dah didih masukkan kedalam rice cooker yg berisi beras tadi. masak seperti biasa.
bila nasi dah masak - sudukan sedikit pewarna pilihan.
**ambil chopstick cucuk2 permukkan nasi yg telah masak, sudukan pewarna pilihan. tutup periuk.
bila nk dihidangkan baru dicampur adukkan perlahan2. dihidangkan dgn taburan kismis / kcg gajus.


HAPPY COOKING!!!




9 comments:

  1. wah cantiknya

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. gee selesai tugas sy..sy dh dpt goda gee:)

      Delete
  3. as-salam sasha rahmat
    cantik nasi NASI TUMIS PELANGI tu.. warna yg ceria.. mmg menggoda nasi ni....

    ReplyDelete
  4. aduss,cantik mnarik!nk mkn kne gaya pngantin baru,slow n steady....sbb nk mnikmati keenakknnya serta keindahan warnanya,kunyah 40 kli. wo..woo..woo sampai dinner pun x abis kunyah,hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. zuraida..klu nk kunyah 40x jawabnya tertido dulu arr..ihikss

      Delete