Sunday, 4 March 2012

cupcake pisang & peanut butter buttercream




ASSALAMUALAIKUM dear readers:)

as for our teabreak hari ni 040312, saya baked cupcake pisang...toppingnya pula dr peanut butter...sedapnya menjilat bibir!!


jom tgk recipenya...recipenya sy adapt dr coffee cuppies, cuma sy ade ubah sikit utk rasa yg lebih enak:)











bahan2
1/3 cup buttermilk
125gm mentega
3/4 cwn gula
2 telur
1 cawan pisang yg telah dilenyek

bahan di ayak
1 1/2 cwn tepung
1 sdK soda Bicabornate
1 sdK baking powder
sedikit garam







cara2
pukul mentega & gula hingga kembang
masukkan telur satu persatu
masukkan bahan yg diayak
masukkan buttermilk - pukul sekejap
masukkan pisang -kacau serata dan masukkan kedlm cup liner .
bakar pada suhu 180'c selama 18 mins atau hingga masak.









peanut butter buttercream
bahan2
50 gm mentega
3 sdB peanut butter - jenis creamy
4 sdB icing sugar - jika adunan tidak pekat boleh tambah lagi

cara2
pukul butter & buttercream, tmbhkan icing sugar, simpan didalam fridge (sekurang2nya 1/2 jam) sebelum menggunakannya.























jika suka boleh tambahkan kcg tanah yg dihancurkan sedikit untuk menambah rasa.

HAPPY BAKING!!!















































4 comments:

  1. sakit jiwer la tgok..dah lama tak mem baked ni..

    ReplyDelete
  2. hehe..larat lagi ke nora nk membaked ni..:)

    ReplyDelete
  3. Sha...nak tanya...buttercream tu brape sukatannya..?

    peanut butter buttercream
    bahan2
    50 gm mentega
    3 sdB peanut butter - jenis creamy
    4 sdB icing sugar - jika adunan tidak pekat boleh tambah lagi

    cara2
    pukul butter & buttercream, tmbhkan icing sugar, simpan didalam fridge (sekurang2nya 1/2 jam) sebelum menggunakannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ummiakid -peanut butter tu peanut butter yg kita guna utk makan dgn roti jenis creamy 3 sd besar

      Delete