Tuesday, 6 March 2012

chocolate kek with peppermint buttercream

ASSALAMUALAIKUM readers:))

''...ku lihat ijauuuuuuu''...terlebih kaler pny kes...sedih tgk kan warnanya...tapi disebabkan ade flavour mint tu dpt ler jgk cover ''kewierdan'' rupa slice kek ni.....

gabungan mint dn coklat kan mmg sedap kan...so pada yg mencuba bole jer marblekan , saya cuma membakar lapisan hijau dan lapisan coklat asing2..lepas tu sy sapukan buttercream perisa coklat utk mencantum lapisan....next time klu nk buat maybe sy akan buat cara marblekan jer kek ni...


1- lapisan coklat dibawah sekali dilapisi dgn buttercream coklat  
2-lapisan hijau perasa peppermint dn dilapisi dgn peppermint buttercream
3-lapisan kek coklat dn topping dgn peppermint buttercream dn taburan choc chip.












bahan2
1/3 cwn buttermilk
2 telur
125gm mentega
1 cawan gula

sedikit pewarna hijau & perasa peppermint
1/4 cwn serbuk koko
2 sdB buttermilk

bahan ayak
1 1/2 cwn tepung
1 sdK soda bicabonate
1 sdK baking powder

cara2
pukul mentega & gula hingga kembang
masukkan telur satu persatu
masukkan bahan yg diayak
masukkan buttermilk - pukul sekejap

ambil 2 ke 3 senduk adunan campurkan dgn pewarna hijau & perasa peppermint
alaskan loyang pembakar (sy gunakan loyang 8 x 8 x 1) dgn baking paper dn tuang adunan ke dlm loyang
bakar pada suhu 180'c selama 5mins atau hingga masak.

baki adunan di campurkan dgn serbuk koko & 2 sdB buttermilk
alaskan loyang pembakar (sy gunakan loyang 8 x 8 x 1) dgn baking paper dn tuang adunan ke dlm loyang
bakar pada suhu 180'c selama 5mins atau hingga masak. ..**utk lapisan coklat sy bakar sebanyak 2 loyang utk dapatkan 2 lapisan.

HAPPY BAKING!!!



5 comments:

  1. geramnya...nmpk sedap sgt kek ni...
    nk cuba jugak la nti...

    ReplyDelete
  2. Nampak memikat kek ni, apatah lagi bila ada rasa pepermint kat toppinynya, mesti rasa nyamaaannn je kan,,

    ReplyDelete
  3. salam qasey...keknya mmg lembut..boleh ler try:))

    rohah..tq rohah...betul tu peppermint tu yg buat kek tu rasa lain dr yg lain....nyamannnnn:))

    ReplyDelete
  4. menariknyer kek ni kak cha...nak try la nnti

    ReplyDelete
    Replies
    1. ibu darwisy..carry on bole cuba:)

      Delete