Monday 3 October 2011

roti puri / KUIH 'nyet - nyet'

kuih ni inspirasi dari KK SHERRY, kk sherry ade attach recipe pd pic kk sherry.
tapi resipi saya tukil dari ACU...x bnyk beza pun resipinya cuma xde baking powder saje...

klu kk sherry namakan kuih ''GUMUKS'', nasib baik kuih ni xde perasaan eh..klu x mmg sensetip ler    ACU lak namakan ''JEWER-jewer''...dah bunyi jewellry..ekekeke...my girls lak namakan kuih nyet2...apesal lak nyet2? dorang kata mama (ACU) kan suka sebut nyet , nyet... klu panggil org kan soooooooo...anak2 panggil kuih nyet2 hahaha..... mana2 ler yg senang di panggil..yg penting kuihnya senang nak buat ...sedap & gerenti abiss... lagi x TIFFU pny statement eh...:))



bahan2
3 cwn tepung
1/2 cwn marjerin
1 sdB gula
sedikit garam
air secukupnya
minyak secukupnya (deep fry)

cara2
- di dalam 1 mangkuk, satukan semua bhn kecuali air, ramas (rubbing method) semua bhn & masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi 1 doh & x melekat di jari. selepas itu, bentukkan doh2 kecil ,
- canai nipis dgn rolling pin.
- panaskan kuali dgn minyak yg bnyk (deep fry method),
- goreng 3 keping utk sekali goreng , smbl siram2 kan minyak di permukaan kuih utk dptkan hasil ''boncit'' pd kuih.
- sedap makan waktu panas & bole di ''GU''kan dgn kuah kari, dalca atau sambal tumis.








kami sefamily mkn dengan dalca ayam  :)))















HAPPY COOKING!!!




7 comments:

  1. salam sasha - nampak menarik...emmmm bila mau cuba ini recipe

    ReplyDelete
  2. Hai shahsha memang sedap la puri kalau cich kuah kari..kak ros suka....

    ReplyDelete
  3. nampak senag je kan kak Sha..,nak kena buat gak ni..he.he..thks utk resepi:)

    ReplyDelete
  4. pn ros....yea kak anak2 sy mkn dgn susu pekat jer kak..:)) tp mmg sedap eh roti puri ni pndi idea dorang ..:))

    ReplyDelete
  5. LIN...tu ler lin ms kk cha buat tu kk cha kata senangnya nk buat....pulak tu sedap lin:))

    ReplyDelete
  6. nmpk really sdapp...

    ReplyDelete