Monday 3 October 2011

lemon yoghurt cake

assalamualaikum semua
lamaaaaa rasanya x membaking...hati risau sebenarnya...so baking ni dapat alihkan sikit perhatian saya pada benda yg di fikir...selesai membaking ade rasa kepuasan, lagi happy bila keknya menjadi......tmbh2 gumbira dn ilang stress bila dpt menjamahnya .... (bukan menjamahhhh ...tapi lebih kpd melahap!!!...mau x nye smpi 2 ptg mknnya...makk aiiii......hamekk ko) hehehehe!!



klu tgk pada bhn2nya pun x bnyk, dn cara2 buatnya also x rumit.


kek ni rasanya mmg sedappppp (X TIFFU PUN)..lembut , rasa citrus pada lemon, manis pd frosting.... is a perfect combination..... to me, IT'S A KEEPER!!!


recipe : DONNA HAY



 bahan2
3/4 cwn minyak sayuran (sy guna minyak masak biasa jer)
2 telur
1 cawan plain yoghurt 
1 sdB parutan kulit lemon
2 sdB jus lemon
1 3/4 cwn gula castor (sy guna 1 1/2 cup)
2 cwn tepung naik sendiri




cara2
panaskan oven 180'c (sy panaskan kesuhu 170'c)
satukan semua bahan yg berwarna merah - pukul rata hingga sebati
masukkan tepung yg telah di ayak - kacau sebati & tuangkan pada 'baking tin' pilihan anda, griskan baking tin & alaskan baking tin dgn baking paper.
bakar hingga masak - 35 mins (sy 45 mins)
keluarkan dn semasa kek masih lagi hangat keluarkan dari 'baking tin' & letakkan di pinggan
sudukan lemon frosting ke atas kek & biarkan seketika.
hidang semasa panas.

I CWN TPG NAIK SENDIRI = 1 cwn tepung gandum + 1sdK baking powder + 1/2 sdK garam+ 1/4 sdK soda bicabonate


suhu & tempoh membakar bergantung pada oven masing2 ok:))


lemon frosting

3/4 cwn gula icing
1/4 cwn jus lemon

*** satukan dan kacau hingga sebati - process ni bole buat masa kek dah masak...jgn buat dulu kerana frosting bole mengeras.
sy cuma guna 1/2 cwn gula icing dn secukup jus lemon (x bole cair sngt nnt x jadi)




HAPPY BAKING!!!




6 comments:

  1. Salam pagi.Sedap nampak kek ni.Hantar sepinggan untuk minum petang ni

    ReplyDelete
  2. puan ros - aiseyy kak tertinggal ketapi ler kak...ok ok pos pinggan jer eh lolss:)) tq kk ros:))

    ReplyDelete
  3. lina ...hi there...dis recipe mmg sedap lina..bole cuba:))

    ReplyDelete