Wednesday 5 October 2011

mango cheesecake

assalam semua...mlm br nk post n3 yea...sorry coz busy dgn schedule anak2..:)) ciscake ni buat semalam actually..but semlm x mengizinkan sy utk bersantai depan lappy..:))) talking about cheesecake, ade 2 cara, samaade yg bake or x bake....sy  suka yg x bake pny...ringkas & x bnyk songel ler nk membuatnya.., tp sy nk jg mencuba yg baked cheesecake...so jomler kita tgk ape bahan2nya:)



bahan2
- 2 cawan biskut yg telah hancur (biskut marie / digestive ,dihancurkan & di measure) - sy gunakan biscuit marie perasa coklat
- 80g mentega di cairkan
- 500g cream cheese (suhu bilik)- sy guna hanya 450g
- 3 biji telur
- 1 sdK esen vanila
- 2 sdB tepung jagung
- 3/4 cwn gula castor
- 1 biji mangga s(di ambil isi & kisar dgn 1/4 cwn gula menjadi puri) simpan 1/4 cwn puri utk glaze
- 1/4 cawan whipping krim
- 1 biji mangga didadu (optional)

mango glaze
2sdK gelatin
1/3 cwn air panas
1/4 cwn puri mangga
****larutkan gelatin & air panas, bila dh larut baru masukkan puri mangga. sebatikan dn sudukan perlahan2 kepermukaan kek & sejukkan di fridge lebih kurang 1/2 hour & bole lah di hidang.

cara2
biskut yg dihancurkan di satukan dgn mentega cair, adun serata & tekan/padatkan pada dasar baking tin (gunakan springform cake tin 9 inch) - simpan dlm fridge & sejukkan sebentar
panaskan oven pada suhu 170'c. pukul cream cheese hingga lembut, masukkan telur, gula & esen vanilla, teruskan memukul adunan masukkan krim, puri mangga & tepung jagung, pukul sebati & akhir sekali masukkan mangga yg di dadu.
seratakan & tuangkan adunan ke dalam tin yg telah berisi biskut hancur tadi.



bakar selama 40 mins. (atau bergantung pd oven masing2)
keluarkan dr oven dn biarkan sejuk...simpan dlm fridge sekurang2nya 3 jam.

selepas itu bolelah di glaze & sejukkan sebentar hingga glazenya mengeras..:))


HAPPY BAKING!!!



9 comments:

  1. salam sasha - nampak menarik betul cake..lina pernah cuba dulu cheese cake yg bake ni tp tak menjadi...sbb keadah double bath tu tak betul..emmmm boleh cuba lagi ni. Manggo pasti nya satu sekuarga suka kan nya.

    ReplyDelete
  2. salam lina ..kek ni cha x guna double bath pun cha direct masuk oven...tp masa abis bakar mmg ade lembut..tggu smpi betul2 sejuk...:)))

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum..presentation yg sangat menarik..ermm,maaf..boleh saya panggil sasha jer?..sy hidayah..nak tanya..sasha guna cream cheese brand pe yer?

    ReplyDelete
  4. slm hidayah..sory late reply..sy guna brand phili jer....and yup bole jer panggil sasha or CHA :))

    ReplyDelete
  5. opps brand philadelphia cream cheese sory yea hidayah late reply..

    ReplyDelete
  6. ooo..ramai yg guna brand tu..saya ada cari tp yg de taratura (spelling betol x..huu)..which is non halal cheese..alaa..susahnyer nk cari crm cheese..kat Terengganu xbyk hypermarket jual menda tu..=.=!

    nywy thanks yer cha..:)

    ReplyDelete
  7. yea hidayah ..a ah tartura tu pun bole jgk...eh tartura tu non halal eh...nape eh kat sini ade jual.. sy occasionally ade guna jgk ler..alahaii dayah camne ni eh..:((

    ReplyDelete
  8. cha..i've read bout taratura from forum..skrg diorg dok guna brand craft la..satu lg yg bumiputra nyer brand..tp amat susah nk dpt stock..huuu..itu yg xbrani nk pakai taratura..huuu..yg dh termakan tu xpe..insyaALLAH..:)

    ReplyDelete
  9. husna...klu husna dh kata gitu tobat eh x mo guna brand tu..so scared walau kata bumiputera pun..bumiputera ler sngt...takut2 sian kat anak2 nnt klu dah termkn...tq for the info..:))

    ReplyDelete