Wednesday 10 August 2011

kuih getas


lama jg x buat kuih getas ni...anak2 mmg suka..saya lagi ler suka..masih ingat dulu waktu preggykan si baby, balik JB ayah mertua akan belikan kuih getas waktu sarapan..panas2 lagi..since 1st time rasa yg kat JB teringat2 lak nak makan masa preggykan adik lak...sekarang dah xde kerana ayah & mak mertua dah berpindah rumah.
kepada sesiapa yg belum pernah rasa kuih getas ni..texturenya yg kenyal lembut dengan manis gula sira yg buat kita nak makan selalu..dan kerana penyediaannya yg x rumit dan bahan yg digunakan also x banyak..mmg amat2 sesuai utk manisan berbuka puasa. as normal sy jg goreng kuih getas pada sahur tadi..:))

dengan adunan ini saya dpt 28 keping kuih getas
bhn2
2 cawan tepung pulut
1 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut (yg putih) digaul sebati dengan sedikit garam & 1sdB gula
100ml air suam
minyak utk mengoreng
cara2
satukan semua bahan kecuali air, tambah air sedikit demi sedikit hingga tepung menjadi adunan.
jika lembik tmbhkan sedikit tepung. gentel doh & bentukkan leper & sedikit bujur. (sy terapkan )
goreng dgn api yg sederhana hingga kekuningan. angkat & ketepikan
di kuali yg lain 4 sdB gula & sedikit air dimasak dgn api perlahan, cairkan gula hingga menjadi sirap yg likat
masukkan kuih dan sira serata kuih dgn air gula hingga kering. angkat & bolelah dihidang.


saya jg mencuba menggunakan icing sugar,
2 dr anak sy menyukainya..the other 1 x suka...
& saya sendiri lebih menyukai rasa kuih ini dgn gula dari icing sugar.




HAPPY COOKING!!!









10 comments:

  1. Salam selamat menjalani ibadah puasa...sdp kuih ni sy pun minat...boleh cuba ni...mmg x pernah buat...biasa beli je..dah ade resepi ni leh lah try...tq...:-)

    ReplyDelete
  2. selamat berpuasa. :)

    feveret jugak ni. dah lama sangat tak makan. boleh try ni. thanks for the resepi. :)

    salam.

    ReplyDelete
  3. akk pun suka kuih ni, mmg dlm perancangan nk buat tp x penah terap lawa2 gitu, main gentel n tepek je.

    ReplyDelete
  4. best2....
    blh lh intan try buat...
    sedap pula tgk

    ReplyDelete
  5. "mula2 dtg dok selangor ni dulu heran jugak tgk kuih apa nih..kat tmpat saya kt penang nun tkde pun...tk penah mkan,so tak penah la beli..buat lagi lah tk penah,,selalunya tgk bentuknya leper2 bujur jer..cha ni rajin betul dok menerap.."

    ReplyDelete
  6. sheila shafeareen slm ramadhan to u too...sy pun baru 3, 4 kali buat kut..:)) insyaALLAH :) cubaler mmg nyum2

    ReplyDelete
  7. sar... slm ramadhan:) u welcome..fav anak2 sy jg:)) sy pun suka..manisskan:))

    ReplyDelete
  8. mawar merah..salam kak:) yg terap2 gitu keje si adik anak dara cha...dia yg gatai tngn hehe:)) cha mmg buat main gentel tepek jer:)

    ReplyDelete
  9. intan..mmg sedap intan...maniss ler kan..ekekeke:))

    ReplyDelete
  10. pia..mmg ramai x tau kuih ni..pat johor pun jarang nk jumpa..tapi buatnya x payah pun kejap jer....psst yg terap2 tu keje lebih si adik..saje gatai tngn..lolss klu cha gentel tepek jer mana ade masa nk berterap2 tu:))

    ReplyDelete