Thursday, 11 August 2011

lemak cili padi ikan kerisi


been busy whole day yesterday. plan utk buat satay goreng... between groceries & fetching kids from school , and tuition center ..semuanya terkocoh kacah..penyudahnya menu satay goreng bertukar ke ikan goreng..haha jadikler dari xde kan asal ade bunyik goreng2 pun bolelah...hehehe..
selain ikan goreng , masak lemak cili padi utk saya, tomyam ayam for kids. & murtabak maggi, (baby yg masak..),antara  juadah utk berbuka puasa semalam.



bhn2
3 ekor ikan kerisi - dibersihkan, tos & ketepikan
cili padi - ikut tahap kepedasan yg disukai
1 ulas bwg besar
**bwg & cili padi dikisar halus
1 sdK kunyit serbuk
1 btg serai dititik
200ml santan
1 keping asam keping
1 helai daun kunyit - hiris atau koyakkan
garam gula secukup rasa
cara2
masukkan bhn kisar & serai  & santan ke dlm periuk & masak dgn api perlahan
bila dah didih masukkan ikan
perasakan dgn garam & gula
masukkan asam keping & daun kunyit
masak hingga didih & tutup api
** kacau selalu kuah santan utk elakkan pecah santan

sempat jg semalam buat inti utk biskut tart










HAPPY COOKING!!!

2 comments:

  1. salam sdp nya masak lemak cili api...pekena pulak nasi panas n ulan dan smbal belacan lg le x higat hehehhhe lajuuu mkn

    ReplyDelete
  2. salam sheila..betul3 tu..sape ler yg x suka dgn lemak pastu pedas lak...hemmmmm mmg menyelerakan:))

    ReplyDelete