Monday, 8 August 2011

karipap daging

 inti daging
bhn2
400gm daging kisar
2 ulas bwg putih, sedikit halia - dikisar/tumbuk
2 ke 3 labu bwg besar - didadu
4 biji kentang - didadu (optional)
2 ke 3 sdB rempah kurma / kari
garam gula secukup rasa
cara2
panaskan minyak & tumis bhn kisar / bhn tumbuk
masukkan rempah kurma / kari , masukkan daging kisar & kentang dadu
masak hingga inti sedikit kering, masukkan bwg besar, perasakan dgn garam & gula
masak hingga kering & tutup api..sejukkan

utk kulit karipap
bhn2
4 cwn tepung gandum
6 sdB marjerin
secawan air dilarutkan sedikit garam
cara2
masukkan tepung ke dlm mangkuk adunan
masukkan marjerin - x perlu uli dulu cuma satukan dgn tepung menjadi 'bread crumb'
masukkan air sedikit demi sedikit (air x bole bnyk , doh jadik lembik nnt) uli sekejap hingga adunan x lekat di tngn
doh digentel bulat kepada doh yg kecil (agak2 sze 1 karipap)
rehatkan doh sekejap
ambil doh dn gelekkan dgn kayu pencanai , (sy gunakan terap karipap utk dptkan size yg sekata)
masukkan inti dn klim seperti biasa
goreng dgn api yg sederhana hingga kekuningan.


sy buat x bnyk sekadar utk menghabiskan inti roti john. masih ade lebih dohnya, sy buatkan sedikit karipap tuna.

2 comments:

  1. gebu karipap nyer..nak order boleh:))

    ReplyDelete
  2. hahaaha awak sendiri tokei karipap ...bluewekkk:)

    ReplyDelete