Friday, 22 July 2011

kari daging

sedap dimakan bersama roti atau nasi panas
memang telah menjadi kebiasaan saya& fmly. masakan kari saya mmg x menggunakan santan
hanya saya lebihkan rempah kari. bagi yg ingin menggunakan santan bolelah dikurangkan rempah karinya

bhn2
800gm - daging btg pinang di potong & di bersihkan
6 biji kentang potong 4/6
300ml air
1/4 cwn air asam / 2 keping asam keping
tomato potong 4
minyak masak
garam gula secukup rasa

bhn tumis
*1 kulit kayu manis
*3 bunga lawang
*3 buah pelaga
*5 cengkih
1 biji bwg besar hiris
daun kari
120gm rempah kari daging

bhn kisar
11/2 inch halia
8 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih

cara2
*** bagi yg menggunakan daging beku yg perlu direbus dahulu-air rebusan hendaklah disimpan utk dijadikan kuah.

-panaskan minyak, tumis bwg besar & bhn bertanda (*)
-masukkan daun kari & bahan kisar
-masukkan rempah kari & sedikit air - tumis hingga rempah sedikit garing
-masukkan daging & air - hingga didih sebentar
-masukkan kentang & air asam jawa / asam keping
-perasakan dgn garam & gula
-masak hingga kepekatan yg disukai & masukkan tomato
-tutup api & bolelah dihidang


HAPPY COOKING!!!

No comments:

Post a Comment