Friday, 10 June 2011

kuih bakar pandan / bengkang gandum

paling2 sy suka dgn kuih ni..senang dn mudah nk sediakan
terimakasih yg x terhingga buat tazah ANI yg sudi share recipe ni..it's a KEEPER to me!!




pic 1
1 cwn gula,
2 cwn tpg,
3 1/2 cwn santan .
4 bj telur, sedkt garam
pewarna hijau..
pandan flavour
bijan utk tabur

** klu nk guna daun pndn guna 1/2 cwn air blend dgn 15 helai daun pandan.

pic 2 & pic 3
pukul gula dan telur .hancurkan
(blend pun bole)..cmpurkan tpg berselang seli dgn santan..klu nk ltk
sdkt baking powder kt tpg pun blh (tp sy x letak)

pic 4
panaskan loyang atas api dan ltk satu sudu bsr margerine..bila dh cair
margerine,tuang(tapis) semua adunan
bakar (170'c) kurang lebih 1 jam
semasa bakar tu bole taburkan sesame klu suka
klu nk dpt effect kerak yg lebih bakar ler lama sikit

No comments:

Post a Comment