Friday, 28 September 2012

jantung pisang & air asam





jantung pisang  dibuang kulit luar yg keras  (lebih kurang  ke 4 atau 6 layer yg pertama,)

kemudian dibelah 2 atau 4

jantung pisang direbus seperti biasa dgn sedikit garam dan sedikit minyak masak

masak hingga empuk dan toskan

AIR ASAM
resipi : ustazah thaniah @ ANI

bahan2
cili padi - secukupnya
6 biji lada merah - 2 biji dihiris - ketepikan
1 1/2 biji bwg besar - 1/2 biji dihiris - ketepikan
sedikit belacan
air asam di perah dgn air masak - secukupnya
garam gula secukup rasa
1 ke 2 sdB kerisik (optional)
1 ke 2 biji tomato - sebahagiannya dihiris - ketepikan

cara2
satukan semua bahan kecuali bahan yang dihiris,
kisar semua bahan dengan air asam secukupnya (jgn bnyk air nnt air asamnya cair)
perasakan dgn garam & gula
tuangkan bahan kisar ke dlm mangkuk dan satukan dgn semua bahan hiris
hidang bersama ikan bakar atau jantung pisang



NJOY eating!!

1 comment: