ASSALAMUALAIKUM semua
hari ni nak share ala2 sihat punya snack...
teruja tengok picture kk uteh... (minggu lepas pny story ni..) terus saya goreng untuk berbuka, suprise ler pulak..anak saya baby yang x suka rasa peria pun suka makan, anak yg sulung lak mmg suka peria..so esoknya goreng lagi..mmg sedap2 sangat..makan gitu jer
kalau ikut recipe dari kk uteh, xde guna tepung, tapi cam biasa arr ..''HIDUP BIAR SEDAP'' tu yg dengan sengaja goreng dengan tepung, guna pun tepung adabi yg ready made untuk goreng tu..alaahai suka tul nak mengelat eh..:)
ok untuk sesiapa nak mencuba bolehlah mencuba version resipi asal dari kk idah & kk uteh. terimakasih akak2 lovely yang sudi share recipe:))
PERIA GORENG
recipe : kk NOOR RIDAH
sumber : kk KAMILIA aka KAK UTEH
bahan2
I kilo peria panjang. - sy gunakan 2 biji peria
**(ambil yg muda) -
di belah dua. di buang biji. kemudian disagat / dihiris seperti buat kerepek pisang.
direndam dengan air garam dlm10-15 minit- cuci dan toskan hingga kering.
satukan semua bahan ini
1sdK serbuk kunyit
1 sdK chili powder
4 sdB tepung beras
1 sdK jintan halus
1 sdK jintan kasar (kak uteh guna yg serbuk aje, klu guna yg biji , cincang cincang sikit spt cara kak idah ye)
garam secukup rasa.
Cara2
satukan semua bahan rempah dgn peria yg dah ditoskan tadi.
gaul rata - biarkan 10 minit kemudian bolehlah di goreng hingga garing.
TAPI...saya cuma guna shortcut jerrr..
selepas peria tu ditoskan, saya gaul rata peria dgn putih telur
kemudian dgn menggunakan tepung adabi saya celupkan dan goreng hingga kekuningan..
PIC UNTUK goreng cam biasa tu boleh refer pic kepunyaan kk teh , di sini
As salam...singgah n salam kenal...:)
ReplyDeletekalau bebudak dah suka rasa mcm nie...msti x brapa pahit la kut ye...bole cuba gak nnti nie....:)
Nice blog :)
ReplyDeletesalam kenal ...
menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya!terimakasih ...
salam
ReplyDelete