Tuesday, 15 May 2012

kuih lopes


ASSALAMUALAIKUM semua

jom tengok recipe terus..manyak panas ler nak duk lama2 depan lappy ni:))
KUIH LOPES ni kuih tradisional yang sedap dimakan ..mana x sedap kan pulut, kelapa pastu palm sugar.
lagi nak manis lagi banjirkan gula merah tu..

KUIH LOPES
Bahan2 pulut
3 cawan Beras pulut - direndam dgn 1 sdK air kapur selama 1 jam dgn sedikit pewarna hijau
***tmbhkan secawan air kisaran (8 helai daun pandan) ditapis terlebih.
4 1/2 ke 5 cawan santan cair
sedikit garam

Kelapa parut (ambil yg putih sahaja) - dikukus sekejap & tambahkan sedikit garam

Cara2
bilas & tos beras pulut yg telah direndam,
masak dgn menggunakan rice cooker seperti biasa, tmbhkan santan cair & sedikit garam jg sehelai daun pandan yg disimpul.
***jika suka bole kukus, tapi sy gunakan cara yg mudah
bila dah masak , masukkan kedalam loyang yg disapu sedikit minyak, padatkan loyang dan bila dah sejuk boleh potong / bentukkan ikut suka

golekkan pulut yg telah dipotong ke kelapa parut tadi dan hidang bersama air gula melaka

dimasak hingga sedikit likat
3 keping gula melaka
sehelai daun pandan - disimpul
1/2 cawan gula
1 1/4 cwn air

SWEET & JOY

4 comments:

  1. ni kuih peberet mas ngan daniel dibulan puasa....
    hmm..sedappnya tengok..
    lama dah tak makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mas..yeakan klu bulan pose ramai yg suka ni:)

      Delete
  2. salam sha
    makan sejuk2 sedap tu..suka buh gula byk2..manisss jer rasa..he hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam zila......betul2 tu suka kasik banjir2 gitu..hehehe

      Delete