Thursday 12 April 2012

sambal cili sotong & petai



ASSALAMUALAIKUM

baca tajuk pun dah terliur..jom try jom ..x rugi cuba..sedap weii..seriously x tiffu....aduiii berpeluh2 dahi tahan pedas..tapi still layan dgn rangupnya petai tu dn lembutnya sotong ..lagi pedas lagi laju jari2 menyuap nasi ke mulut..makan sorang2 pun bole happening nikan pula kalau ade geng men''cili''..aiseyyy..tetiba jer terhengat pd adik2 saya yg mmg ''mulut jaat'' asik nk kena cili jer....



SAMBAL CILI SOTONG & PETAI
resipi : sasharahmat

bahan2
sotong secukupnya - dibersihkan & potong ikut suka

bahan dikisar
10 ke 20 biji cili api..jika suka pedas lebihkan
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
sedikit halia
sedikit belacan

1 biji bwg besar - dihiris
1 sdB oyster sos
petai secukupnya

cara2
masak sotong sebentar (lebih kurang 1 ke 2 mins jer - angkat , tos & ketepikan)
panaskan minyak - tumis bhn kisar
masak hingga terbit minyak, masukkan petai & sotong juga bwg besar yg dihiris
garam secukup rasa
tutup api & boleh lah dihidang


HAPPY & hot tummy!!








No comments:

Post a Comment