Tuesday 24 April 2012

pecal

ASSALAMUALAIKUM

another simple recipe yet yummy !!!
untuk sayuran tu ikut suka arr..saya cuma gunakan tahu & pucuk ubi sahaja.


PECAL SAYUR
bahan2
1 ikat kangkung - dicelur
1 timun - hiris nipis
kcg panjang - di celur
seikat pucuk ubi - direbus hingga lembut
tauge - dibersihkan & celur
4 keping tahu - di goreng
2 keping tempe - di goreng

bahan2 kuah kacang
Kacang tanah( disangai dan dikisar )

bahan kisar
sedikit kecur
Udang kering
Belacan - di goreng
Bawang merah
Cili kering - rendam dgn air panas 

Gula & garam secukup rasa
air asam secukupnya
daun limau purut / daun kunyit - hiris halus - optional

cara2
bahan kisar dicampurkan dengan kcg tanah yg dikisar tadi
tambahkan air asam, gula & garam secukup rasa
masak sekejap hingga sedikit pekat
tmbhkan daun limau purut / daun kunyit yg dihiris halus.
siap untuk dihidangkan dengan sayur pilihan






HAPPY COOKING!!!




2 comments:

  1. Salam sha.sedap tu.lama kak ros tak makan pecal.Biasanya orang jawa suka makan pecal kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam pn ros:)) biasanya org jawa eh kk ros..tapi kan sekarang kan food kita dh bnyk international...yummy kak rasa cekur tu yg beshh:)

      Delete