Wednesday, 15 February 2012

rendang kasturi



ade orang panggil kuih rengas  atau kuih kacang hijau...

saya suka2 sangat kuih ni...buatnya ringkas jer kan..& for sure semua dah tahu tapi sy share jg lah yea...:))
made for our teabreak 14/02/12..:))
and xde recipe yg exact..jst taram & agak2 jer.., ade yang buat kuih ni letak kelapa parut, & tepung , tapi saya cuma campurkan kelapa parut jer..tiada tepung. dan untuk adunan tepung goreng tu pula, klu tradisionalnya menggunakan tepung beras..tapi sy cuma gunakan tepung gandum & tepung jagung.

bahan2
2 cawan kcg hijau - direndam & masak hingga lembut /kembang
1/2 cawan kelapa parut
1/2 cawan gula...(klu suka manis ..tmbhkan gula)

cara2
masak kcg hijau hingga lembut, tapiskan lebihan air, semasa panas tu masukkan gula dan lenyek kcg hijau hingga separuh hancur...ketepikan biar sejuk..bila dah sejuk masukkan kelapa parut. dan boleh bentukkan bulat2 kecil.

untuk adunan tepung / batter
1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
sedikit garam
sedikit pewarna kuning
air secukupnya . (adunan seperti adunan tepung untuk pisang goreng).






HAPPY TUMMY !!!

No comments:

Post a Comment