Sunday, 13 November 2011

urap (sayur keluban)


 bhn2
sayur kangkung - dicelur
pucuk ubi - di rebus lembut
tauge - di bersihkan
kcg pnjg - (sy x guna)
pucuk pakis
daun cekur
pucuk betik (sy x guna)

bahan kisar / ditumbuk
2 sdB udang kering
cekur 1.5 inci
5 bwg merah
2 ulas bwg putih
kunyit 1.5 inci / bole guna serbuk cili
7 biji cili merah
6 biji cili padi (lebihkan klu nk pedas)

kelapa parut - di sangai sebentar - ketepikan
garam gula secukup rasa

 cara2
masak bahan kisar hingga sedikit kering - x perlu tumis yea
bila dh sedikit kering masukkan kelapa - kacau serata
masukan sayuran tadi
rasakan garam gulanya. tutup api & bolehlah dihidang

**bhn kisar sy masak hingga sedikit kering...jika x suka kisar bole jg ditumbuk dn x perlukan memasaknya krn x cair/basah


URAP KELUBAN YG DAH SIAP DI MASAK...

2 comments:

  1. lawan dgn nasi ambeng..mmg sedap.

    ReplyDelete
  2. kk mawar merah...nasi ambeng tu uisshhh sedap seii lama x mkn:)

    ReplyDelete