Sunday 2 October 2011

SAMBAL HIJAU

assalam semua...walau ade pasta ke, western food ke tetap ini pujaan hati saya....recipe C&P dr my lalink sister KK ROSELINDA..terliur seyy tgk smbl kk rose....klu kk rose ade add petai, tapi sy cuma buat plain gitu jerr....pssst dan sy buat dgn qty yg bnyk..senang nk buat stok ..muahahahahaha (x sopan pny berdekah ni)....
kk rose ijin cha c&p yea kak..:)) TQ in advance kak!! muah muah muah.....



bahan2
petai secukupnya - dibersihkan & dibelah 2 - sy x masukkan 
200 gm ikan bilis di bersihkan & direndam - sy goreng & kisar
2 biji bwg besar - dimayang - sy x masukkan
sedikit jus limau nipis - sy gunakan air asam
garam secukup rasa

BAHAN KISAR
5 biji lada hijau - sy lebihkan
10 biji lada cili (hijau) - uishhh jg sy sengaja2 lebihkan siap add in yg merah sekali!!
5 ulas bwg merah
2 cm lengkuas

cara-cara
tumis bahan kisar & masukkan ikan bilis, petai & jus limau nipis & garam secukup rasa
masukkan bwg besar & bolelah di hidang




selain dr masak sambal hijau,saya masak jg  sayur kacang tumis berlada :)) yay happy tummy!!!

















No comments:

Post a Comment