Saturday, 29 October 2011

pasta pesto

assalam semua...wahhhhhhhhhhhh lama sungguh rasanya x update post yea...busy dgn raya deepavali u..hehehe...ok hari ni nak share dgn u all semua, my kids fav. meals....klu saya......x pelawa pun x marah derr...mmg no hal punya ler...:))

nway utk 2 minggu ni (or more...hopefully x lebih dr 2 weeks), i'll be missing my mrcanon....walau dh ade ganti tp mmg x bole lawan mrcanonku...:(((

ok lets talk about recipe eh...recipe ni mmg cukup2 sempoi..tapi almaklumkan kerana kita ni kat m'sia ..amat ler mustahil nk dpt fresh basil dgn qty yg bnyk..klu ade pun very d sikit kan...so sy gunakan basil kering utk menggantikan fresh basil




bahan2
kcg pine / kcg gajus / walnut - secukupnya
2 bungkus basil spice yg kering - yg fresh basil lagi bagusss!!
1/4 cwn parmesan cheese
garam secukup rasa
1 ke 2 ulas bwg putih

cara2
kcg pine/gajus/walnut - dipanggang
bwg putih dipanggang
blend semua bahan dgn secukupnya minyak zaiton- minyak zaiton ni yg buat rasa pesto ni lagi sedap!!

cara menghidang
rebus pasta - ikut direction dr packet
bila dh masak tos sebentar & masukkan lebih kurang 50gm mentega..kacau rata..(mentega akan mencair krn pasta masih panas)
masukkan 2 sudu makan atau lebih ke pasta dn kaca rata..hidang dgn taburan parmesan cheese




homemade pesto paste



pasta yg saya gunakan kali ini...ape jua jenis pasta bole digunakan sebenarnya

















1 comment:

  1. boleh tak desribe rasa pesto pasta ni mcmana. teringin nk cuba buat.. :)

    ReplyDelete