Thursday, 22 September 2011

karipap pusing pusing pusing pusing pusing pusing........


pusing mata baca tajuk n3 kali ni hehehe :))
ASSALAM semua.....sejuk pepagi ni......ade 1 bakul baju nak disidai...hemmm klu ujan smpi ke petang hntr dobi ler utk pressing jawabnya......rasa mcm nk sambung tido jer ujan2 camni eh...
nway hari ni nk share karipap pusing, pusing pusing & pusing....psl dia bnyk pusingnya,,,,so kena tulis bnyk jgk ler..hampir pusing mata & pala membacanya eh...hehehe

teringin buat karipap pusing ni pasal tengok picture dari mazita ...terus nk buat..lama dah x pusing2 mata & pala buat karipap ni..teringat lak dulu klu arwah nenek buat karipap ni utk jualan..sambil mengajar bdk2 ngaji sambil tu arwah nenek mengelek karipap...multitask sungguh arwah nenekku...

6 sd makan tepung jagung
1 1/2 cwn tepung gandum
5 sd makan marjerin

satukan & jadikan doh marjerin - klu terlembut /lembik bole tmbhkan tepung sedikit demi sedikit


 4 cawan tepung gandum
1/2 cawan minyak panas (masak kejap / microwavekan sekejap)
air garam secukupnya

uli hingga menjadi doh yg licin, tmbhkan air garam sedikit demi sedikit., jika terlembut (lembik) tmbhkan tepung sedikit demi sedikit...uli hingga tepung x melekat di tangan

jadikan doh (sizenya besar sedikit dari doh marjerin tadi)


ambil doh tepung & masukkan doh marjerin kedalamnya..
jadikan satu doh ...(seal doh marjerin dgn doh tepung)



 gelekkan doh tadi hingga nipis seperti pic (b)
gulungkan & gelekan nipis & gulung lagi

 bila dah gulung potong lebih kurang 1cm tebal & bolelah di gelek perlahan utk dijadikan kulit karipap
 isikan inti (terserah inti pilihan masing2) & klim  (bole jg guna penerap utk dptkan size sekata) & digoreng hingga kekuningan
sy buat inti kentang
bahan2
4 biji kentang (size besar) - didiadu
2 sdB udang kering1 ulas bwg putih & 1 bwg besar - dikisar
2 sdB serbuk kari ikan
cara2
tumis bhn kisar & serbuk kari ikan
masukkan kentang , tambahkan air 1/2 cawan
masak hingga kentang empuk
perasakan dgn garam & gula
bila dah masak bole toskan utk dapatkan inti yg kurang berminyak


boleh refer page T & T recipe facebook utk step by step album.

4 comments:

  1. kak cha...so cantik laa gambar karipap itu...
    nampak mcm rangup ja....nanti2 nak try wat ler

    ReplyDelete
  2. dina...yea dik mmg rangup berderai dik..kk cha actually dh lama x buat ni psl x suka nk gelek2 lebih..tapi teringin ler pulak:))

    ReplyDelete
  3. salam kak nak tanya...air garam tu bancuh air sejuk from fridge ke or just normal air room temp.? and doh majerin tu pakai sukatan sudu and doh tepung biasa tu pakai cawan..so saya buat tak brapa balance la kak..doh majerin tu skit sgt... thank you kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ita..sory for the late reply..ouchh so sory for the mixed up recipe..silap sngt2 tu..kk dh edit..sory for the trouble dik..adoiyaii..mintak maaf ler...nway air garam tu guna air biasa jer..jst plain water will do..suhu bilik

      Delete