Monday, 8 August 2011

nasi ayam roasted


assalam semua
nasi ayam jadi pilihan si adik utk berbuka puasa semalam, si adik ngan ayam mmg x bole blah...asik2 ayam...


hidang dgn hirisan timun, tomato & daun salad.

penyediaan nasi
bhn2
3 cawan beras wangi / basmati / beras biasa pun bole
5 cawan air
1 serai - dititik
6 ulas bwg merah - dikisar
3 ulas bwg putih - dikisar
1 inch halia - dikisar
bhn  kisar,dikisar dgn sedikit air
1 kayu manis, 2 bunga lawang & 3 buah pelaga
2 sdB minyak sapi / marjerin / mentega
1 helai daun pandan - diikat
1 kiub perasa ayam
garam secukup rasa
sedikit pewarna kuning - x nak letak pun bole
cara2
cuci beras , toskan & masukkan ke dlm periuk rice cooker - ketepikan
panaskan minyak sapi, tumis kayu manis, bunga lawang & buah pelaga bersama bhn kisar & serai
masukkan daun pandan & air,kuib ayam,sedikit pewarna kuning & garam secukup rasa
masak hingga mendidih & bila dah didih masukkan ke dlm rice cooker
masak seperti biasa.

penyediaan ayam

1 ekor ayam dibersihkan, potong 10 & toskan - saya gunakan 3 ketul peha ayam & 4 ketul kepak ayam

1 labu bwg besar, 3 ulas bwg putih & sedikit halia - dikisar
perap ayam dgn bahan kisar & 3sdB kicap pekat, 2 sdB sos tiram, & 3sdB madu,lada sulah secukup rasa.
perap ayam lebih kurang 1 jam
alaskan dulang pembakar dgn alum.foil
aturkan ayam pd dulang pembakar
bakar pd suhu 180'C selama 40 mins atau hingga masak
pada minit ke20 bole sapukan dgn lebihan air perapan ayam & teruskan membakar hingga ayam masak


penyediaan sambal/cili sos

bhn2
8 ke 10 biji cili merah
2 ulas bwg putih
1 ke 2 sdB cuka
gula secukup rasa
sedikit air masak
cara2
kisar semua bahan & perasakan dgn garam & gula.
siap utk dihidang

 penyediaan sup

tumis bwg putih, bwg merah & sedikit halia, masukkan (kaki ayam, leher ayam)
masukkan air secukupnya & masukkan jg 1 kuib perasa ayam
garam secukup rasa,
hidang dgn hirisan daun bwg & bwg goreng



penyediaan kuah kicap

air lebihan perapan ayam - jika sedikit boleh tambahkan sedikit kuah sup
tmbhkan sedikit kicap manis
jika kuah kicap terlampau cair masukkan 1sdB ke 2sdB  air bancuhan tepung jagung
sy x tmbhkan garam kerana rasa kicap sudah mencukupi
masak hingga kepekatan yg disukai




HAPPY COOKING!!!

9 comments:

  1. Kak Sha..cakap je nasi ayam..budak2 laju mkn,bkn budak2 je..mak&bapak budakpun suke..he.he,thks utk resepi yg sedap ni:)

    ReplyDelete
  2. "ishh nasi ayam sedapnya...ank2 memang suka sgt ni..malam tadi kami bersahur dgn ayam masak merah/ros..bukan apa tgk cha nya menu ayam masak ros aritu..hehhe..tp byk lg lebih tu, rasa nak buat nasi tomato la berbuka nanti,leh makan ngan ayam ros tu....."

    ReplyDelete
  3. lin...betul3 tu...kk cha suka hirup kuah sopnye...:))kasik banjir kt nasi..ekekeke

    ReplyDelete
  4. pia...betul ler pia pose2 ni mkn x bnyk..mmg kenalah ngan nasi tomato...:))

    ReplyDelete
  5. sedapnya nasi ayam ni sha...ada lg tak? mieza belum makan lagi..lapor dok opis ni sejuk2 ni :)
    TQ sudi visit dan follow blog mieza :)

    ReplyDelete
  6. assalam kak, nampak sedap sgt nasi ayam ni...sungguh menyelerakan:)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum shasha..waaahhh mieza tgh lapar ni..mmg sesuai dah timing datang bertandang ni..dah la tgh lapar kenalak kerja dalam opis yg blackout fuhh panas..ni dtg nak makan nasi ayam :)

    ReplyDelete