Friday 26 August 2011

lempeng tahu

lempeng tahu ni sebenarnya dari bahan basic tahu sumbat..
utk pilihan sayuran tidak terbatas yea, bole jer cuba sayur lain untuk kelainan rasa.
saya gunakan udang, selain udang ayam atau daging hancur  juga sesuai.


bahan2
3 keping tahu - dihancurkan / lenyek
10 ekor udang (size besar) - dibersihkan & potong kecil
lobak dihiris nipis
sengkuang dihiris nipis
5 cendawan hiris nipis (bole diganti dgn cendawan dlm tin)
cili merah / cili padi hiris (pada yg suka pedas)
1 biji bwg besar - didadu ( bole digantikan dgn 3 sdB bwg goreng)
2 biji telur - pukul ringan
2 sdB oyster sauce / sos tiram
garam & lada sulah secukup rasa

1 ulas bwg putih - hiris halus
2 sdB tepung ubi / tepung sagu
2 sdB tepung gandum
air secukupnya - jika perlu
****jika adunan terlalu cair bole tmbhkan tepung / jika adunan terlalu pekat tmbhkan air

cara2
panaskan sedikit minyak dn tumis bwg putih hingga wangi & tutup api - ketepikan
satukan semua bhn kecuali tepung & air kedalam 1 mangkuk 
masukkan bwg putih goreng tadi - satukan bhn serata
masukkan tepung sedikit demi sedikit
jadikan adunan seperti adunan lempeng (batter)
panaskan pan dgn sedikit minyak dan masak lempeng seperti biasa.
dihidang bersama cili sos, tetapi bole jg mencuba dengan kuah kacang.


No comments:

Post a Comment