Monday, 22 August 2011

biskut kelapa


resipi chef hanieliza

Bahan2
250g mentega
200g gula kastor
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
2 cawan kelapa kering

bhn di ayak
1 cawan tepung ubi
1 1/2 cawan tepung gandum

bahan hiasan
ceri merah (potong kecil)

Cara2
1. Tepung yg telah diayak digaulkan dengan kelapa supaya samarata.
2. Pukul butter dan gula sehingga sebati.
3. Masukkan telur dan esen vanila dan gaul lagi.
4. Masukan kelapa yg telah digaul rata dengan tepung tadi.
5. Gaulkan sehingga menjadi doh lembut.
6. Canaikan dan teraplah mengikut acuan kegemaran.
7. Hiaskan dengan ceri merah dan bakar selama 15 - 20 minit dalam suhu 180'C.
8. Sejukkan sebelum simpan dalan bekas kedap udara.

salam aidilfitri :))

No comments:

Post a Comment