Tuesday, 5 July 2011

tahu goreng perencah ayam

assalam semua
hr ni lunch sy & anak2 sngt2 light..menu sihat ler kunun...hehe
recipe ni recipe dr restaurant kegemaran kami...KAYU MANIS jg. Selalu mkn..mmg yummy..tahunya garing diluar ..isinya lembut..mmg simple recipenya:)). Kat atas tahu tu adalah isi ayam yg digoreng..


Tahu
TAHU / TOFU  potong 6
Tepung jagung (campur dgn sedikit lada sulah & garam)
- salutkan tahu dgn tepung jagung
goreng dgn minyak yg bnyk & panas - angkat & ketepikan

Bhn2
Isi ayam (secukupnya) didadu kecil
Seulas bwg putih - hiris halus
1/2 bwg besar - hiris halus
Sedikit lada sulah
Sedikit kicap manis
Sedikit minyak bijan
Daun bawang utk hiasan

Cara2
Tumis bwg putih & merah
Masukkan isi ayam - kacau rata hingga ayam masak
Masukkan kicap, lada sulah
Tutup api...drizzlekan minyak bijan

Susun tahu di pinggan. Sudu isi ayam atas tahu & hias dgn daun bwg.




Saya ratah begitu saja ..mmg sedappp!!

HAPPY COOKING!!!

7 comments:

  1. sedapnya cha.... dah lama ita cari resepi ni.. nanti ita ambil ye resepi ni.. nak cuba lah..
    ita mmg suka makan tahu... tu yg kadang2 nak juga tukar2 cara penyediannya tu..
    terima kasih cha kongsikan resepi ni...

    ReplyDelete
  2. wooooooooooooooo..sedapnye cha.............yummy ni..lapar je sekarang2 ni..hehehehhe....luv i...thanks for sharing.........I follow one day ye dek..ekekkekekeke...

    ReplyDelete
  3. wow..sungguh yummy ni cha..............so tempting!!!

    ReplyDelete
  4. this is yummy!!!

    ReplyDelete
  5. ita...MMG sedap 1st time mkn ..mmg cha x miss order ..bole jer cuba ,,:))

    ReplyDelete
  6. KK ROSE...yeakak mmg yummy kak..masa nk mintak recipe ni kak..muka x malu jer tny ngan waiteress tu..konon2 tny ler ayam ke udang ni ? anak akak ade alergic..seyyy pastu chef dia dtg terangkannn..ni ayam dgn garlic..blah2 pastu cha kata nk goreng kuning tu camne eh cheff..chef tu senyum jer kk..ekekekeekeke..

    ReplyDelete
  7. ANGEL..yup it's really yummy..:))

    ReplyDelete