Thursday, 7 July 2011

LAKSA JOHOR

AS'SLM SEMUA
hr ni mcm rajinn ler sngtkan.buat laksa johor lak!! ada mcm2 cara & bhn digunakan. recipe ini yg selalu sy guna bila nk buat laksa. mybe sesuai dgn selera anda?. nway recipe ni sy dpt dr arwah mak & MIL saya.
jom kita ''homework''kan bhn2nya..





kuah laksa lagi pekat lagi kick!!





ikan parang
BAHAN2
pic 1
1 ekor ikan parang (size sederhana)
- direbus  & asingkan tulangnya - DIKISAR halus
(bole jg klu nk guna ikan kembong)
pic 2
400g udang basah - di bersihkan, REBUS dn dikisar

pic 3 - bhn tumis utk dikisar
3 btg serai
sedikit halia
lengkuas , kunyit (bole jg guna serbuk kunyit)
bwg putih & BWG merah
sedikit belacan
100gm / 1 packet udang kering
3sdB cili kisar  (bole lebihkan klu nk pedas)

pic kanan
tulang ikan & kulit udang direbus sekejap & dikisar
tapis & air dijadikan kuah  - kuantiti  air ikut suka - (sy dpt 1 1/2 jug pengisar)

bhn2
3 ke 4 sdB serbuk kari ikan
1 packet kerisik  - (lebih kurang 100gm)
200ml santan pekat
2 kpg asam keping
1 sdB lada hitam - ditumbuk halus

Cara2
tumis bhn kisar
masukkan serbuk kari ikan
tumis hingga pecah minyak
masukkan air rebusan yg telah ditapis
masukkan isi udang & isi ikan
bila kuah hampir mendidih
masukkan kerisik & santan
masukkan asam keping
perasakan dgn garam & gula
**** klu kuah agak pekat bole tambahkan sedikit air.

****BOLE JG TAMBAHKAN IKAN KERING KURAU YG DITUMBUK HANCUR mcm resipi dr chef wan ni:))


1KG spaghetti - direbus & dibilas & ditoskan

pic 1- spaghetti diletakkan didlm bekas yg mengandungi air

pic 2 - ambil sedikit dn disimpulkan bentuk 8 pd tapis yg dialas dgn tuala bersih

pic 3- disebabkan saya FAIL BESARRRRR pny nk buat bentuk 8 sy carry on dgn 'sanggul mak enon' jerr

pic 4 - spaghetti yg dihidang molek

Bhn hiasan
1- daun kesum dibersihkan dn dihiris
2- limau dibuang biji
3- daun pudina
4- taugeh dibersihkan
5- bwg merah dihiris
6- CHAIPO (lobak asin)
7- smbl belacan
8- daun selasih - dibersihkan & dihiris
9- TIMUN - dihiris

smbl belacan
lada merah + sedikit lada cili
garam & gula sbg perasa
sedikit belacan
cara2
semua bhn dikisar halus / ditumbuk














HAPPY COOKING!!!

4 comments:

  1. wah sedapnya laksa Johor..lama tak pekena slurppppp2 ....oh gitu gaya hiris timunnya ya cha..tq ya...heheh

    ReplyDelete
  2. "a'ah la cha,sy pon baru tau ni cara2 menghiris timun,nnti leh try untuk laksa penang sy tu..bkn tak nak buat laksa johor..budak2 tk berapa gemor..tp saya belasah jer..sy suka semua jenis laksa!tq cha untuk tunjuk ajar cara menghiris timun tu...."

    ReplyDelete
  3. yea kan aida dh lama x mkn ni sesekali mkn x henggat gitu...hehe

    ReplyDelete
  4. PIA...yealah kan..x gitu kita x tau...cha ni dulu masa ank dara mmg malass nk amik tau ni smua...bila dh kawin br sibuk terhegeh2 nk tau..tu pun bila ank2 & suami suka kat certain2 food...klu x mmg x amik tau ler..hehehe

    ReplyDelete