Wednesday, 27 July 2011

CARA BUANG ''hi ..how are you'' VIRUS PADA FB ACCOUNT CARA KE2

 NOTE DI BAWAH NI TOTALLY SY C&P DR Pg WUJUD.
PAGE YG PENUH DGN INFO TERKINI & DETAIL DLM PENG'SHARE'AN ILMU & FAKTA SEJARAH. SAYA PALING SUKA MEMBACA CERITA SEJARAH DLM PAGE NI..PADA YG SUKA CERITA SERAM ...TGGU JER LAH MLM JUMAAT...hahaha & YG BESH ADMIN2nye SEMUA SPORTING & CEKAP...(bukan ayat ampu yea..tapi kenyataan)
ANYWAY DOUBLE THUMBS UP PD ADMINS WUJUD!!! ...i'm 1 of yr silent reader...keep up yr good work!!!

buat fren yg dh kena virus pd FB anda..bole ler baca note ni...

Cara penyebaran:
Penyebaran bermula di facebook chat dan berjangkit kepada sesiapa yang meng-klik pautan.
          “hi. how are you?”
*Jika anda reply mesej, chat akan otomatik menghantar anda:*
“Wanna laugh? ”
*Jika anda reply sekali lagi, chat otomatik akan menghantar :*
“It is you on the video ?)) want to see?)”
*Jika anda reply sekali lagi, chat otomatik akn menghantar anda pautan meminta anda klik*
Sila share artikel ini kepada rakan anda, keluarga anda, dan ke facebook anda tanda prihatin kepada sesama insan
Jom buang virus!
Jika komputer anda sudah dijangkiti virus dan tidak dapat mengakses laman Facebook, sila lihat cara 1.
Cara 1 :
Sistem operasi windows mempunyai file dipanggil "hosts".
Buka "hosts" file.
Sila ke "Start" pada komputer anda dan pilih "Run"/.
Dalam "Run" dialog taip:

c:\windows\system32\drivers\etc
******************************


Untuk  Windows NT & Windows 2000
C:\winnt\system32\drivers\etc
Windows XP, Windows Vista or Windows 7
C:\Windows\System32\drivers\etc
Klik OK (Buka beberapa file)
Cari file bertajuk "hosts" dan "double-click". Sesudah buka, sila buka file tersebut dengan memilih program " Notepad" dari program yang ada.

Edit kemudian save file "hosts" tadi.

Dalam file "hosts" tadi akan ada satu baris seperti di bawah.
CARI BARIS INI: facebook.com (CONTOH: “127.0.0.1 http://www.facebook.com” )

Sila buang “127.0.0.1 http://www.facebook.com”
Tutup file "hosts" dan save.
Cara 2:
1. Buka "Task Manager" ( Ctrl+Alt+Delete)

3. Buang file registry :
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\”systray” = “c:\windows\mstre6.exe”HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Run\”systray” = “C:\Windows\fbtre6.exe”HKEY_CURRENT_USER\AppEvents\Schemes\Apps\Explorer\Navigating;

CARA:



Window baru akan terbuka, dan taip "regedit". kemudian klik "OK"



Cari file virus tersebut dengan mengikuti langkah di bawah:
HKEY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > Microsoft > Windows > Current Version > Run > ”systray”

Untuk memastikan sebelum anda membuang file, sila cari "c:\windows\mstre6.exe" dan tekan delete.

PERHATIAN: JANGAN SESUKA HATI ANDA MEN-DELETE FAIL YANG ANDA SENDIRI TAK PASTI. KOMPUTER ANDA BERKEMUNGKINAN TIDAK DAPAT START JIKA ANDA TERSALAH DELETE FILE.

Buang file di bawah:

C:\\Windows\\fbtre6.exe
C:\\Windows\\fmark2.dat


Info tambahan:
-Bersihkan "start up" komputer anda (msconfig), dengan program ccleaner.
-Sila scan komputer anda dengan anti-virus (memastikan virus sudah dibuang).

Jika akaun facebook anda telah diambil alih, dan telah digunakan untuk menyebarkan SPAM facebook chat;
ANDA PERLU MENGIKUTI LANGKAH INI.
- Reset password akaun facebook anda dengan mengklik "Forgot your password?" pada halaman utama facebook atau "Account Settings" bila anda sudah login di facebook.
- Jika anda tidak dapat me-reset password akaun facebook anda kerana e-mel untuk anda untuk login sudah sudah ditukar, sila ke "help page".

- Pastikan anti-virus di komputer up-to-date, buat scan virus, buang file tidak berkenaan. Jika anda tidak melakukan ini, komputer anda telah dijangkiti, berkemungkinan akaun facebook anda bakal dijangkiti sekali lagi.

Muat-turun lain:

CCleaner
- http://www.piriform.com/ccleaner/download (digunakan untuk membuang file yang tidak berkenaan di komputer anda)

Malwarebytes
- http://www.malwarebytes.org/products/malwarebytes_pro ( perisian terbaik anti-malware untuk scan malware pada komputer anda, paling tidak sila scan seminggu sekali )

SuperaAntiSpyware
- http://www.superantispyware.com/download.html ( perisian terbaik anti-spyware untuk scan spyware pada komputer anda, paling tidak sila scan seminggu sekali selepas scan malware )

P/S: Virus/worm selalu bertukar mengikut peredaran masa, mengambil masa untuk syarikat anti-virus meng-update versi anti-virus mereka untuk membolehkan perisian anti virus mengenal-pasti virus/worm terbaru yang ada.

Makluman - Orang yang membuat virus juga mampu membuat virus terbaru yang tidak boleh dikenal-pasti oleh perisian anti-virus.



Jenis file virus facebook di atas:
- Flash-Player.exe


Nama virus di atas:
- koobface

p/s :semoga bermanfaat.. :) -PH- 
(one of WUJUD's admins)

HAPPY SHARING!!!

4 comments:

  1. oh..saya pernah dpt msg cam tu tp x balas..bals takat i'm fine. Klu cam tu kena virus x?

    ReplyDelete
  2. ASKIEYA ASHES HANIFAH27 July 2011 18:21

    salam cha...mula2 ikut step 1 tu mcik dah hepi bole bkk fb tp x bole nak g profile..membeku kat home jek..pastu x bole terus...then ikut step yg ke2 word "systray" plak x jpe...huhuhu:(

    ReplyDelete
  3. mawar...salam :)) errk x sure lak eh tapi kalau mawar bole on FB acc ...for sure x kena virus

    ReplyDelete
  4. AS...kena slow2 buat..cuba buat lagi..kena tgk 1-1..ok cha try copy 1 lagi note ...x semau lappy sama version kan...jap eh as...bersabar sayangku!!!

    ReplyDelete