Friday 17 June 2011

nasi dagang terengganu

salam..hr ni nk share nasi dagang lak, ade 2 type hok kelate & hok ganu
but pd saya 2- 2 pun sedap, tapi ank2 lebih suka hok ganu punya ...so sy ikut jerlah


followed recipe dr my resipi tq mamadzie69
tp baca pny baca..bnyk seyyy....so as normal eksyen terer... ubah ler sukatan ,
nway masih bnyk jgk hasil jadiannya...

yuk tgk recipe yuk!!


pic 1
beras 4 cwn
pulut 2 cawan
rendam selama 4 jam - kukus 40 mins

pic 2
dh kukus masukkan 2 sdK halba
halia & bwg kecil hiris (qty lebih kurang)
santan cair 900ml
kukus lagi 40 mins atau hingga semua nasi masak

pic 3
hasil dr kukusan kali ke2

pic 4
santan pekat (diperah dgn air masak) - 500ml
garam & gula secukup rasa
masukkan santan pekat .kacau serata dn ketepikan.
**sy guna 400ml santan kotak & addkan 100ml air suam dn masak kejap - x perlu didih


pic 1
ikan direbus bersama asam gelugor & garam
sedikit gula nisan (gula kabung)
bila dh masak angkat ikan dn ketepikan

pic 2
dgn air rebusan yg sama
masukkan bahan kisar

bhn kisar
halia 1 inci
lengkuas 1 inci
bwg besar 2 biji
bwg putih 5 ulas
2 sdB cili kisar
2 sdB serbuk ketumbar
sedikit serbuk kunyit
2 sdB serbuk jintan manis

pic 3
santan 2 cwn
kerisik 1 packet kecil
sedikit gula nisan & garam secukup rasa
1 kulit kayu manis
masukkan ikan yg telah direbus tadi

pic 4
gulai yg dh siap masak


jelatah / acar
nenas
timun
bwg besar
lada merah
carrot

hiris smua bahan
perasakan dgn cuka, gula & garam

HAPPY COOKING!!!

No comments:

Post a Comment