Friday, 10 June 2011

dolly mee with fried foo chok

baby selalu makan ni kalau kita dining out, those yg selalu ke KOPITIAM BANGI (but sy x ler smpi ke bangi..jst kat TTDI jer..dh ade branchnya) sure tau dish ni
sesuai ler utk ank2 coz x pedas ,
then last 310511 sy cuba buat sendiri


utk meenya sy gunakan yg mcm nie pny type
rebus & toskan
& foo choknya lak sy goreng dulu cam nie

as normal ler kan klu kita yg cook sure ''exaggerate'' lerrr
ade mushroom , sawi & udang

bahan2
bwg putih/merah
minyak utk menumis
udang secukupnya
cendawan (bole guna yg fresh/kering)
sawi -> celur & ketepikan
kicap pekat
oyster sauce
sedikit minyak bijan
serbuk lada putih

cara2
tumis bwg putih/merah
masukkan udang, cendawan, & semua bhn kecuali sawi
rasakan ikut selera dn masukkan mee yg dh di tos tadi.
klu kering bole ler tmbhkan air sikit
sy x gunakan garam atau perasa kerana kicap pekat & oyster sos dh cukup rasa
tp klu frens nk guna garam bole aje ''kita yg buat dia'' term mama jijah hehehehe

tutup api dn renjiskan sedikit minyak bijan kacau rata

hidang panas dgn dihias sawi dn jg foo chok yg dh digoreng
mkn dgn cili kicap jika suka



yg ni lak ghupe dolly mee kat kopitiam, ade telur bagai & hirisan ayam
& according to baby, yg sy cooked ni,IT TASTED sama lerr mummy....lg yummy mummy punya...iyolah tu...bodek ler tu!!

yg ni ler si baby yg suka sngt2 dgn dolly mee ni..pegi bnyk kali pun tetap order dolly mee..:))

No comments:

Post a Comment